top of page

Alerten que la badia de Pollença està "plena" de residus

La zona interior de la badia de Pollença està "plena" de residus voluminosos (hi podria haver entre 1.662 i 2.375), segons un estudi encomanat per l'Ajuntament de Pollença a l'associació Arrels Marines.


L'informe també conclou que l'excés d'embarcacions provoca "un deteriorament ecològic de la zona" i "produeix desavinences socials i econòmiques".


A més, assenyala que la major part de la badia ha patit una modificació dels sediments i ha presentat un substrat majoritàriament fangós amb poca capacitat resilient per a la regeneració de l'hàbitat.


L'estudi l'han presentat aquest dijous Sebastià Cabanellas i Josep Vives, d'Arrels Marines; el batle de Pollença, Bartomeu Cifre, i la regidora de Turisme, Administració Electrònica i Comunicacions, Medi Ambient i Policia Local, Maria Buades.


Es tracta d'un estudi sobre l'activitat nàutica a la zona interior de la badia de Pollença, així com les seves repercussions ambientals, amb quatre objectius: avaluar l'estat ecològic de la zona interior de la badia; avaluar l'impacte ecològic i social de les embarcacions d'esbarjo; avaluar l'impacte dels residus i les estructures de fondeig il·legals, i aportar possibles solucions compatibles amb la realitat de la zona.


El treball de diagnòstic dut a terme per l'equip científic de l'associació ha consistit a fer una sèrie d'immersions a la badia de Pollença, per comptabilitzar el nombre de fondejos i estructures que utilitzen les embarcacions que fondegen a la badia. Durant les immersions s'han fet rastrejos diferents, que han cobert una superfície d'estudi de 12.400 metres quadrats.



IMPACTES PRINCIPALS

L'estudi ha identificat cinc impactes principals a la zona d'estudi: abocaments i filtracions d'aigües residuals, substitució i reposició de sorra, baixa mobilitat oceanogràfica, excés de fondejos i pressió nàutica i excés d'escombraries i morts.


En total es van trobar 62 morts en una àrea de 12.400 metres quadrats, cosa que, extrapolada a l'àrea total de la zona d'estudi (475.000 metres quadrats), indica que podria arribar a haver-hi unes 2.375 estructures de fondeig.


Per mitigar els impactes, els autors de l'informe proposen eliminar embarcacions fondejades de manera permanent i engegar un parc de fondejos ecològics; netejar el fons dels diferents residus marins, i vigilar la zona de manera activa per fer complir les lleis de seguretat i ecologia marítima.


Així mateix, demanen regular o limitar la velocitat de les embarcacions atesa la poca profunditat; no abocar més sorra no biogènica a les platges d'Albercuix ni a zones adjacents sense estudis previs d'impacte; realitzar un seguiment de l'evolució ambiental de la zona per tenir monitoritzada la zona; i crear un pla de gestió i vigilància per fer complir les lleis i minimitzar els impactes existents a la zona.


FORMENTOR

D'altra banda, l'informe constata que a Formentor els impactes de les àncores sobre la praderia de posidònia es poden apreciar a simple vista. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Pollença reclama a la Demarcació de Costes de les Balears que es tornin a col·locar les boies a la badia de Formentor per evitar els fondejos d'embarcacions.




0 views
bottom of page