Si alguna cosa hem après aquest any que hem deixat enrere, és que el planeta està demanant a crits ser rescatat. I els ho demana a aquells éssers vius que li fan més mal: els humans. Només hem de tornar als mesos de confinament per ser conscients que la flora i la fauna amb què convivim diàriament estan molt més segures sense la nostra presència.
No estem fent les coses bé. Tot i que són molts els que actuen amb la millor de les intencions, cal un canvi de mentalitat i d'educació des dels inicis per no penedir-nos quan sigui massa tard.
És aquí on entren en joc projectes com Arrels Marines, que lluiten diàriament per fer d'aquest món un lloc millor on viure. Nascut el juliol del 2020 a l'illa de Mallorca, sorgeix per “protegir i garantir el futur d'un ecosistema únic al món a través de la replantació, la consciència ecològica i l'educació ambiental. Volem ser una entitat de referència en la protecció de la Posidònia oceànica, promovent alhora la participació activa de la població illenca -i turística- en el desenvolupament d'un entorn sostenible”, comenta a Traveler.es el fundador, Josep Vives.
Quan va irrompre la crisi sanitària del coronavirus amb el seu respectiu període de confinament, Josep Vives -el protagonista d'aquesta història i fundador d'Arrels Marines- estava treballant a Bali per a Plastic Bank Indonèsia –una empresa que lluita per eradicar la pobresa en països en vies desenvolupament a través del seu social plastic. Va ser just aleshores quan aquest jove de 26 anys graduat a International Business i SSI DiveMaster, va decidir acomiadar-se d'aquesta vida per tornar a les seves arrels, a casa seva.
“A Bali, vaig col·laborar i coordinar diversos projectes destinats a la protecció i reforestació de manglars, així com també d'esculls de corall. M'encantava el que feia, fins que un dia em vaig preguntar per què no estava dedicant tots aquests esforços a protegir la meva estimada illa i els seus esculls mediterranis, la Posidònia oceànica. En aquell moment vaig decidir tornar i començar a treballar a Arrels Marines”, comenta Josep Vives.
Durant aquests darrers mesos, el projecte s'ha consolidat i ha anat creixent a mida passaven els dies. Actualment són vuit integrants els que treballen a l'organització: “Som un equip format per persones procedents d'àmbits molt diversos i amb històries molt diferents, units per una passió comuna: l'amor pel mar Mediterrani. Personalment, crec que en la varietat hi ha la clau de l'èxit i això és exactament el que vaig buscar quan vaig decidir crear Arrels Marines, aconseguir formar un equip de persones tan diferents que ens complementéssim els uns als altres”, indica el fundador.
"A més, som cinc les persones que ens dediquem també al món del busseig, passant gairebé més temps sota l'aigua que en superfície, i per això crec fermament que és la nostra obligació assegurar un futur sostenible per a les aigües que tan feliços ens fan", continua.
El nom escollit per al projecte? Són dos els motius pels quals es van decantar per aquesta nom. El primer és perquè el seu treball se centra principalment en la posidònia, una planta que com la resta viu de les seves arrels. I la segona raó en paraules del propi Josep: “a Mallorca tenim una dita i és que, tant se val que lluny que estiguem, al final tots tornam a la nostra estimada illa, on són -i sempre estaran- les nostres arrels”. Per tant, no podrien haver trobat un nom millor per representar aquesta iniciativa.
Estem davant de l'organisme viu més longeu del món, amb una edat estimada de 100.000 milions d'anys. Amb una superfície de 5,5 milions de m2 són més de 1000 espècies d'organismes diferents els que depenen d'aquesta planta per sobreviure. A més, com a planta que és, gràcies a la seva fotosíntesi s'estima que 338 trilions de kg de carboni són absorbits cada any per la posidònia, tornant-ho en forma d'oxigen.
No cal dir que la seva supervivència està directament relacionada amb la nostra, però tot i així la seguim danyant amb les àncores dels vaixells, la desforestació, la pesca excessiva, les pertorbacions biològiques, el turisme aquàtic irresponsable, i -per descomptat-, la contaminació dels mars que no fa més que accelerar el canvi climàtic
Per això, és vital fomentar l'empatia cap a la natura i el respecte pel medi ambient. És necessari que la població entengui el paper primordial que aquest ecosistema juga a les nostres illes, que més enllà del seu valor ecològic, és imprescindible per a indústries com la turística i la pesquera”, comenta Josep Vives.
Va ser l'any 2018 quan el Govern Balear va elaborar i va aprovar un decret llei per protegir aquesta planta característica de la Mediterrània, però encara queda molt de camí per recórrer. I organitzacions com Arrels Marines són les perfectes impulsores per fer-ho.