L'Ajuntament de Pollença insisteix a responsabilitzar la nàutica recreativa de la degradació ambiental a la costa del municipi mallorquí obviant la resta d'impactes de l'activitat humana com poden ser els abocaments contaminants o els banyistes de les platges.
Un estudi ecològic realitzat per l'associació conservacionista Arrels Marines finançat pel consistori pollencí sobre els impactes d'embarcacions i estructures de fondeig permanents a la badia de Pollença conclou que la badia de Pollença es troba al límit de la càrrega ecològica per pressió d'embarcacions.
L'informe, elaborat per Sebastià Cabanelles i Xesca Reynés i que ha estat presentat avui, assenyala l'existència d'un "fons incontrolat i massiu a la zona de la platja d'Albercutx".
Per fer l'estudi, l'equip d'Arrels Marines ha dut a terme immersions a la badia de Pollença per comptabilitzar el nombre d'estructures de fondeig. En les comprovacions esmentades, han constatat la presència de 62 morts de fondeig en una superfície d'estudi de 12.400 metres quadrats.
Extrapolant aquesta xifra a la resta de la Badia de Pollença, l'informe calcula que hi podria haver entre 1.662 i 2.375 estructures de fondeig.
Com a solucions al problema, els autors de l'estudi proposen eliminar embarcacions fondejades de manera permanent i engegar un parc de fondejos ecològics.
Aposten també per netejar el fons i retirar les estructures de fondejos existents, així com crear un sistema de vigilància per garantir el compliment de les lleis de seguretat i ecologia marítima.
Els autors de l'informe afirmen que la Badia de Pollença té altres impactes negatius com els abocaments d'aigües residuals o la substitució i reposició de sorres però remarquen que aquests no eren l'objecte d'aquest estudi.