Com ja sabràs si ens segueixes des de fa temps, ens encanta viatjar i descobrir el planeta de manera conscient i sostenible. Tot i que ja fa uns quants anys que intentem seguir un estil de vida més responsable (avançant a poc a poc i aprenent diàriament), l'any passat vam decidir compartir-lo amb tu per animar-te a fer el salt. Viatjar de manera sostenible és possible, i volem demostrar-ho.
Especialment al nostre Instagram compartim habitualment informació relacionada amb aquest tema, i l'acollida ha estat sempre molt bona. Per això, hem decidit fer un pas més i compartir alguns projectes que considerem interessants per conèixer millor i valorar més el nostre planeta.
Sobre Arrels Marines i la Posidonia Oceánica
Tots dos vam néixer a la Mediterrània (com diria Serrat) i sempre ens hi hem sentit molt vinculats. Per això, no hem trobat millor iniciativa per començar aquest tipus de posts que Arrels Marines, un projecte molt lligat a aquest ecosistema marí.
Abans de passar a l'entrevista volem explicar-vos breument a què es dediquen i per què és tan important la seva tasca. Arrels Marines centra tots els seus esforços a protegir la Posidònia Oceànica, una planta endèmica de la Mediterrània. La seva existència és essencial per al bon funcionament de l'ecosistema (la llar de centenars d'espècies marines) i perquè tots puguem gaudir d'aigües cristal·lines i belles platges.
Si mai no has sentit a parlar d'aquesta planta, segur que et sorprèn saber que està considerada l'ésser viu més longeu del planeta. També és un important aliat contra el canvi climàtic, gràcies a la gran quantitat de CO₂ que absorbeixen i d'oxigen que produeixen. Perquè et facis una idea de la seva importància, segons alguns càlculs, una hectàrea de Posidònia pot arribar a produir més del triple d'oxigen que no pas la mateixa superfície de bosc tropical. No et sembla impressionant?
Però el vostre estat de salut és molt preocupant. Desgraciadament, s'estima que les praderies de Posidonia Oceánica estan desapareixent fins a vuit vegades més ràpid que el bosc tropical. La mala qualitat de les aigües, les àncores dels vaixells o l'augment de la temperatura del mar són només alguns dels factors que afecten la supervivència de la posidònia oceànica.
I per això la tasca d'Arrels Marines és tan important. La seva missió, segons expliquen ells mateixos, és protegir i garantir el futur d'aquest únic ecosistema. Com ho fan? Reforestant les praderies de Posidònia Oceànica i fent tasques d'educació mediambiental per involucrar tant la població balear com els turistes que visiten les illes.
Ara que ja coneixem una mica sobre la Posidònia Oceànica i d'aquesta iniciativa, passem a parlar amb Josep Vives, el fundador d'aquest projecte tan interessant, perquè ens expliqui una mica més sobre Arrels Marines.
Entrevista a Arrels Marines
Per començar, ens agradaria saber una mica més sobre Arrels Marines. Podries explicar-nos com va néixer la iniciativa i com és el vostre dia a dia?
Fins just abans de l'esclat del coronavirus i el confinament posterior, jo em trobava vivint a Bali, treballant a Plastic Bank Indonèsia –una empresa que lluita per eradicar la pobresa en països en vies de desenvolupament a través del seu social plastic-. A Bali, vaig col·laborar i coordinar diversos projectes destinats a la protecció i reforestació de manglars, així com també d'esculls de corall. M'encantava el que feia la veritat, fins que un dia em pregunti per què no estava dedicant tots aquests esforços a protegir la meva estimada illa i els seus esculls mediterranis, la Posidònia oceànica. En aquell moment vaig decidir tornar i començar a treballar a Arrels Marines.
El funcionament d'Arrels Marines s'assembla moltíssim al duna start up: té una estructura totalment horitzontal i tots i totes contribuïm i participem en la presa de decisions. Pel que fa al tipus de treball, fem principalment teletreball, zooms i ens ajuntem una vegada a la setmana –encara que no hi ha dia que el nostre grup de whatsapp no faci fum. En aquestes reunions abordem els nostres camps d'actuació (noves metodologies educatives o científiques, possibles zones degradades on podríem establir una estació de replantació, etc.), compartim idees o propostes i cadascú de nosaltres exposa els avenços que anem fent amb els projectes que tenim assignats.
Ara mateix, i a causa de la situació epidemiològica en què ens trobem, hem hagut de posposar tots els tallers i activitats educatives que havíem acordat amb diversos centres educatius fins que la situació millori i és per això que estem dedicant la major part del nostre temps i esforços a desenvolupar els plans d'actuació científic tècnics.
A nivell general, crec que sabem molt poc sobre la Posidònia. Per què és tan important conservar-la? Què aporta a l'ecosistema marí? I a la resta del planeta?
La conservació de la P. oceanica és clau per al futur del Mediterrani tal com el coneixem. Es tracta d'una planta que s'estén al llarg del fons marí formant àmplies i denses praderies que destaquen tant per la gran quantitat de funcions ecològiques que desenvolupen als ecosistemes que creen com pels serveis que presenten per a la societat.
La P. oceanica participa de manera essencial en l'hidrodinamisme litoral i l'estabilització dels sediments, protegeix la línia de costa de l'erosió contribuint així a la conservació de les platges, millora la qualitat de l'aigua i proporcionen refugi i aliment a un gran nombre d'espècies, creant hàbitats de reproducció i actuant com a centre de biodiversitat. A més, és un dels ecosistemes més productius del planeta; és a dir, té la capacitat d'absorbir i emmagatzemar una gran quantitat de CO2 de l'atmosfera, jugant un paper essencial en la lluita contra el canvi global. Un informe de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) estima que els seus prats poden ser responsables de fins al 40% del carboni emmagatzemat cada any per la vegetació costanera. A més, una hectàrea de P. oceanica pot produir tres vegades més d'oxigen –i captar molt més CO2– que el que produeix una hectàrea de bosc tropical i, tanmateix, s'estima que el ritme al qual està desapareixent és vuit vegades superior a la desforestació d'aquests boscos.
L'impacte humà és un dels principals causants del retrocés d'aquestes praderies i, per tant, les accions de restauració són inútils si no es canvia la manera com les persones interactuem amb l'hàbitat. És per això que és vital fomentar l'empatia cap a la natura i el respecte pel medi ambient. Cal que la població entengui el paper vital que aquest ecosistema juga a les nostres illes, que més enllà del seu valor ecològic, és imprescindible per a indústries com la turística i la pesquera. Si la posidònia continua patint, aviat haurem perdut no sols el pulmó del Mediterrani, sinó també un agent indispensable en la lluita contra el canvi climàtic.
Queda clar que cada mena del planeta té la seva funció i, si una desapareix, es desestabilitza tot l'ecosistema. I, per descomptat, la Posidònia no seria una excepció. Com és el procés de reforestació que esteu realitzant per conservar-la? Què necessiteu per fer-ho i quines dificultats trobeu?
Dur a terme la regeneració d'un ecosistema com el de la P. oceanica no és una tasca fàcil, però per sort comptem amb antecedents importants, com el projecte de “Boscos Marinos” fet per l'IMEDEA, que ens ha proporcionat un punt de partida clau pel nostre projecte.
Per dur a terme el procés de reforestació, en primer lloc, cal seleccionar les àrees més propícies per a aquesta restauració; seleccionar zones que compleixin els criteris ambientals necessaris per a l'assentament i el creixement de la planta és clau per a la supervivència de la futura prada. Un cop seleccionades les àrees, comença el procés de recol·lecció. Per al nostre projecte només utilitzarem feixos de P. oceanica que s'hagin desprès de la praderia de manera natural (per l'efecte dels temporals) o com a conseqüència dels fondejos, i això és un punt per ressaltar, ja que en cap moment alterarem una praderia sana per dur a terme aquest projecte.
A partir d'aquí només ens queda fer el trasplantament d'aquests fragments per al qual, com ja comentàvem, per una banda ens hem basat en diferents tècniques utilitzades anteriorment, ja que s'ha vist que presenten resultats molt positius, amb percentatges de supervivència molt elevats, però també, per altra banda, estem intentant integrar noves tècniques, menys invasives, a partir de materials biodegradables, amb la finalitat de veure si aquests podrien ser factibles a l'hora de dur a terme el projecte i substituir així totes aquestes estructures no naturals que queden emmagatzemades a la prada.
Perquè tot el procés funcioni, és essencial involucrar tant la comunitat com les institucions locals, ja que sense el seu suport i ajuda el desenvolupament d'un projecte com aquest seria impossible. Tot i així, és cert que sempre es troben algunes dificultats, sobretot a nivell burocràtic per a l'obtenció dels permisos pertinents i els imprevistos que sempre van lligats amb el treball de camp, però per la nostra experiència, això ja és una cosa amb què ja comptàvem.
A més de la reforestació, també dediqueu part del vostre temps a un àmbit tan important de la sostenibilitat com és l'educació mediambiental. Quin tipus d'activitats feu en aquest camp?
El nostre programa educatiu consisteix en un pla d'interpretació ambiental centrat en la P. oceanica i el seu entorn. Després, en funció de les necessitats específiques de cada escenari o persona, adaptem aquest programa, el contingut, les activitats i els tallers perquè tothom pugui participar i ningú se'n senti al marge. Tot aquest programa té com a objectiu augmentar la consciència ambiental i ecològica, però el més important és proporcionar a totes les eines necessàries per desenvolupar un esperit crític cap als assumptes ambientals, el canvi climàtic i escalfament global.
Tenim un gran ventall d'activitats per intentar que els tallers siguin el més dinàmics i didàctics possibles: tallers sensorials amb elements marins, contacontes, kahoots, experiments, manualitats… i als mesos d'estiu, realitzem gran part dels tallers dins de l'aigua perquè els participants puguin interactuar amb els ecosistemes marins i sobretot veure'n la realitat, la qual ha estat prèviament exposada a la part més ''teòrica''.
Arrels Marines pretén impulsar i fomentar una educació basada en valors com ara el respecte, la responsabilitat i la cooperació. Així, aquest tipus d'educació actua com un instrument indispensable en la consecució d'una societat millor, composta per ciutadans crítics i responsables, disposats a comprometre's per una societat més justa i igualitària. A més, Arrels Marines, en la seva voluntat d'apropar el mar a tota la població, treballem i adaptem els nostres programes per arribar a col·lectius normalment oblidats com a gent gran, persones amb discapacitat intel·lectual i nens i adults hospitalitzats o amb mobilitat reduïda.
A la vostra web s'esmenta la importància de la participació activa per part dels turistes. Realitzeu alguna activitat enfocada al turista que visita les illes?
Creiem fermament que les accions regeneratives no podran assolir tot el seu potencial si no s'involucra totes les persones que interactuen i que tenen un impacte directe o indirecte sobre el medi, i per això volem incloure també els milions de turistes que visiten les Illes Balears cada any. Així doncs, el nostre pla d'interpretació ambiental està disponible en diversos idiomes per tal de poder realitzar tallers específics per a turistes, amb consells mediambientals per reduir-ne l'impacte sobre les illes.
Malauradament, i a causa de la situació provocada per la covid19, encara no hem pogut realitzar tallers específics per a turistes, encara que som optimistes i de seguida que la situació millori, ens hi posarem.
Parlant de viatges, una cosa que no sol faltar en el necesser és la protecció solar. Ja sabem que alguns dels seus components afecten el corall. Passa el mateix amb la posidònia? Com podem cuidar la Posidònia quan viatgem?
Les cremes solars, en tenir olis i nutrients diversos, poden afavorir l'aparició i la proliferació de diferents algues, com el fitoplàncton, que enterboleixen l'aigua. En tenir una aigua més “bruta”, els organismes més submergits, com la P. oceanica, tenen dificultats per captar la llum solar necessària per dur a terme la foto la fotosíntesi, procés essencial per al creixement i desenvolupament de qualsevol planta.
Aquesta fanerògama mil·lenària és molt sensible a les pertorbacions al seu entorn i per això cal cuidar-la i protegir-la. A nivell individual, podem començar a utilitzar productes que no tinguin cap tipus d'impacte sobre el medi, com les cremes solars que abans esmentaves o deixar de consumir plàstics d'un sol ús, molts dels quals acaben als mars i els oceans.
Hi ha cap altre element que afecti la seva supervivència i que puguem controlar?
La P. oceanica és un organisme particularment sensible a l'alteració o modificació del seu hàbitat, ja que el seu rang de valors dels paràmetres fisicoquímics tolerables per la planta és força limitat. Els factors principals que contribueixen al declivi de les praderies de fanerògames marines i causen la disminució de la seva àrea inclouen pertorbacions biològiques degudes a la introducció d'espècies invasores, blooms d'algues, eutrofització de les aigües a causa de l'entrada excessiva de nutrients, pesca comercial i aqüicultura, pertorbacions que comporten pèrdues i canvis en els sediments com són els dragatges i fondejos il·legals. Controlar tots aquests factors que afecten la P. oceanica no és tasca fàcil, però és a les nostres mans treballar perquè a poc a poc totes aquestes pressions vagin desapareixent.
A nivell personal, podem controlar el fondeig de les nostres embarcacions, ja que es tracta d'una espècie amb un creixement extremadament lent (1-2 cm/any), per la qual cosa el dany que les àncores i el borneig de les cadenes genera sobre la prada pot trigar segles a recuperar-se. A més, és important evitar qualsevol vessament nociu per al medi que, juntament amb les aportacions de matèria orgànica procedents tant de l'activitat nàutica com dels diferents emissaris i fluvials, poden provocar la substitució ecològica de l'hàbitat, amb l'aparició d'espècies oportunistes més tolerables a la reducció de la qualitat de l'aigua i els blooms d'algues que provoquen com a efecte directe l'augment de terbolesa, disminuint així l'entrada de llum (factor clau per al creixement de les plantes marines).
Imaginem que un projecte dʻaquesta envergadura és complicat i requereix la implicació de molta gent. Està resultant difícil donar a conèixer el projecte? Com ho esteu fent?
La veritat estem sorpresos amb el gran suport que hem rebut de tantíssimes persones, i això és en gran part gràcies al nostre equip de màrqueting. Principalment fem servir les xarxes socials per ensenyar el que anem fent i interactuar amb totes les persones que ens segueixin i s'interessen pel projecte, encara que també hem estat entrevistats en mitjans de comunicació autonòmics, cosa que ens ha ajudat molt a arribar a un públic de més edat. Així mateix, el nostre aparador virtual principal és la nostra pàgina web, on tothom pot veure què és Arrels Marines, què volem aconseguir i per què.
Una cosa que també ens ha cridat l'atenció és la quantitat de gent que ens contacta perquè vol col·laborar amb nosaltres com a voluntaris/es, cosa que ens motiva moltíssim a continuar desenvolupant projectes i col·laboracions, ja que, si persones que no ens coneixen de res volen involucrar-se amb Arrels Marines, és que alguna cosa estem fent bé.
Estem segurs que després de conèixer-vos hi ha molta més gent interessada a unir-se a vosaltres. Com es pot col·laborar en el projecte?
Actualment, tenim 4 opcions disponibles per a la gent que vulgui contribuir o involucrar-se amb Arrels Marines:
Adoptar una planta de P. oceanica.
Fer una donación única.
Convertir-se en socio/a.
Col·laborar activamente, ja sigui com a voluntari/a (individus) o com empresa col·laboradora (empreses).
Tot ajut, per insignificant que pugui semblar, és més que benvinguda a Arrels Marines, ja que ens permet seguir endavant amb aquesta gran aventura. A més, les nostres portes estan sempre obertes per a tots i totes, així que no dubteu a contactar-nos si voleu saber-ne més o us agradaria ser part de la xarxa de persones que componen Arrels Marines.
Moltes gràcies per dedicar-nos una part del teu temps. T'agradaria afegir una mica més abans d'acomiadar-nos?
M'agradaria recordar que, i encara que soni a clixé, el moment d'actuar és ara, ja que estem massa a prop del punt de no retorn –segons molts estudis, aquest punt ja ho hem passat-. Perquè tots els nostres actes tenen conseqüències sobre el medi, afectant directament milers d'ecosistemes i la seva biodiversitat, de la qual depèn en gran mesura el nostre futur com a espècie. I per què Arrels? Perquè tot el que he esmentat no està passant simplement en remotes selves tropicals o llunyans esculls de corall, l'escalfament global ens afecta a tots i totes i les Illes Balears, malauradament, no en són una excepció.
Des d'Arrels volem proporcionar a totes les eines necessàries per desenvolupar un esperit crític i una comprensió més holística sobre la crisi climàtica. En elevar el grau de consciència, s'aconsegueix un pensament més crític en relació a assumptes ambientals, fet que es tradueix en un increment de responsabilitat individual cap al nostre entorn i en especial cap a la P. oceanica, la base dels nostres ecosistemes marins. Si recuperem el mitjà, però no conscienciem les persones que hi interactuaran, tots aquests esforços seran en va.
En resum…
Com heu pogut veure, la conservació de la Posidònia Oceànica és essencial si volem continuar gaudint d'un aire pur i unes aigües cristal·lines. Per això, us animo a seguir visitar Instagram d'Arrels Marines i la seva pàgina web web per conèixer molt millor la seva feina. Si t'animes, hi pots col·laborar amb qualsevol de les opcions que ens comptaven més amunt. La conservació del planeta és responsabilitat de tots, i qualsevol granet de sorra és benvingut per assolir aquest ambiciós objectiu.
Esperem que aquest nou format de post us hagi agradat tant com a nosaltres. T'agradaria que publiquéssim més contingut d'aquest tipus? Explica'ns-ho en comentaris!