top of page

Una vintena de voluntaris se sumen a Arrels Marines per replantar posidònia a Alcanada

Restaurar les praderies de posidònia és el projecte estrella d'Arrels Marines que aquest cap de setmana ha comptat amb la col·laboració d'una vintena de voluntaris per replantar posidònia a Alcanada. De la mà de la Fundació Ochotumbao, l'associació Arrels Marines lidera aquest projecte de conservació. Així, aquest dissabte, l'equip científic format per Sebastià Cabanellas, Xesca Reynés i Gigi Torras han capitanejat la jornada en què s'ha procedit a la replantació de fanerògames de posidònia oceànica.


La iniciativa de restauració marina comunitària de l'entitat aplica tècniques innovadores per a la recuperació de fanerògames a petites parcel·les. Els objectius científics d'aquest projecte són proporcionar noves eines per a la restauració de l'hàbitat marí, regenerar àrees degradades per a activitats antròpiques i regenerar embornals de carboni blau.


Dos anys després

L'estació de replantació d'Alcanada és una realitat després de més de dos anys de “processos burocràtics complicats”. L'associació va iniciar el 2020 un estudi de caracterització de la zona per entendre la seva realitat i, sobretot, la necessitat d'un projecte regeneratiu o no. Entre aquell primer estudi i el llarg procés per aconseguir els permisos per fer la replantació, l'equip científic analitzant la zona per si hi havia canvis.

L'àrea que es va estudiar es troba a una zona costanera protegida entre 0 i 8 metres de profunditat i presenta un substrat mixt de sorra, roca i plantes marines. L'estudi sobre les praderies de Posidònia oceànica va indicar que es troben en un estat desfavorable, cosa que ha afectat directament la pèrdua de biodiversitat. L'estudi també va revelar que les praderies de Zostera noltii estan poc esteses a la zona.




0 views
bottom of page